KÖSZÖNTŐ

5. Budapesti Építészeti Filmnapok
2013. február 28 – március 3., Toldi mozi
YouTube előnézeti kép
Idén ünnepli 5. születésnapját a Budapesti Építészeti Filmnapok. A KÉK – Kortárs Építészeti Központ által 2007-ben kezdeményezett Filmnapok küldetése, hogy a film médiumát használva világítsa meg az építészet, a design és a városfejlődés legárnyaltabb folyamatait. Épületben laksz? Szoktál filmeket nézni? Akkor ezek a filmek téged is érdekelni fognak.

A fesztivál fél évtizedes fennállásának leggazdagabb, legváltozatosabb programját kínálja az építészet, a design és a városok iránt érdeklődőknek. A négynapos esemény a 20. század egyik legnagyobb hatású építésze, Oscar Niemeyer portréfilmével nyit, a  következő napok filmjei között pedig találunk a sivatagi építészetről, a megalopoliszok infrastruktúra-problémáiról, a tenger és a víz városi életben betöltött szerepéről, Hugyecz László shanghaji építészetéről, a kortárs építészet és várostervezés leginnovatívabb és leghírhedtebb példáiról, valamint Budapest jelenkori átalakulásáról szóló darabokat. A Filmnapok továbbá kiemelten foglalkozik a lakatlan épületek kérdésével is: számos film szól arról, hogy mi történik egy-egy elhagyott irodaházzal, hotellel, városrésszel, amikor elveszti létjogosultságát. A vetítések és a rendezőkkel való beszélgetések mellett bemutatunk egy olasz élő építészeti video-jockey performanszot, valamint egy metró-túrával összekötött filmbemutatót a 4-es metró egyik épülő állomásán.

Szervezők: Huszár Daniella, Polyák Levente, Soltész Noémi
Grafika: Csekk István

Oscar Niemeyer – Az élet egy lélegzetvétel :: A sivatagi vár :: Délibáb :: Tér, föld és idő – Underground kalandok az Ant Farmmal :: Néma látgatók :: Gondolatmenet :: Koppenhágai álmok :: Az én tengerem :: Befejezetlen Itália :: Torre David :: Grande Hotel :: Folyékony város :: Dabbawala, az ebédszállítás csodája :: Bilbao 43 oszlopa – Philippe Starck :: ArchiCULTURE :: Elveszett város  :: Pillanatnyi 8 :: Corvin variációk :: Az ember, aki megváltoztatta Sanghajt :: Ekümenopolis :: Diller Scofidio + Renfro: A Lincoln Center és a High Line újragondolása :: Városi mikrohelyszínek szociális élete – Az utcasarok :: Új urbanizmus :: Furcsa otthonok – rövidfilmblokk